fitboksmaniaa

Przepis na Pyszne roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricotta

przepis1

 

 

 

SKŁADNIKI (Kurczak)

 

  • 600 g filetów z kurczaka (4 małe pojedyncze)
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra vergine

 

Nadzienie

  • 100 g świeżego lub 150 g mrożonego szpinaku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1/2 małego ząbka czosnku
  • po 30 g ricotty, mozzarelli i tartego parmezanu
  • 1 małe jajko

 

Kuskus z Cukinia

  • 2/3 szklanki kuskusu
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki posiekanej natki i bazylii
Potrzebne też będą: wykałaczki
 
 
Sos All'Arrabbita
 
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 ml przecieru pomidorowego z kartonu
  • 1 papryczka chili

 

Przygotowanie: Roladki z kurczaka

  • Kurczaka rozbić na cieńkie filety, doprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z parmezanem, odłożyć.
  • Świeży szpinak opłukać, osuszyć, włożyć do garnka lub na patelnię i mieszając podgrzewać aż zwiędnie. Odsączyć z wody jeśli taka się znajduje. Szpinak mrożony rozmrozić na sitku, odcisnąć.
  • Na deskę do krojenia lub do pojemnika rozdrabniacza włożyć czosnek i listki natki, posiekać, następnie dodać szpinak i znów drobno posiekać. Doprawić solą, pieprzem, dodać sery i wymieszać. Na koniec połączyć z jajkiem.
  • Na filetach położyć po ok. 2 łyżki nadzienia szpinakowego, rozsmarować je pozostawiając ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką.
  • Skropić sokiem z cytryny a następnie wysmarować oliwą i obtoczyć w mieszance bułki tartej i parmezanu. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piec przez 30 minut.

 

Sos ALL'Arrabbita

  • W garnku na oliwie lekko podsmażyć pokrojony w kosteczkę czosnek. Następnie wlać przecier pomidorowy i zagotować. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
  • Gotować pod przykryciem przez 5 minut, dodać wypestkować i pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili i gotować jeszcze przez 2 minuty.

 

Kuskus z Cukinia

  • Kuskus wsypać do miski, zalać wrzącym bulionem lub wodą i odstawić na 7 minut do namoczenia.
  • Cukinię pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię z łyżką oliwy, tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem i smażyć przez ok. 7 minut aż będzie lekko zrumieniona ale wciąż jędrna. Pod koniec doprawić solą.
  • Dodać ugotowany kuskus oraz posiekane zioła, wymieszać, odstawić z ognia.
 

Zielony koktajl z gruszki i kiwi 

 

 

 

To moja propozycja na rozpoczęcie dnia od smakowitego szybkiego śniadania lub zdrowy deser w formie koktajlu – czyli popularnego smoothie ;-)

Dzisiejsza propozycja to super pomysł zarówno na zimę, kiedy warto uzupełniać w diecie cenne składniki odżywcze, jak i na lato, kiedy schłodzony świetnie ugasi pragnienie i doda energii.

Składniki

  • 1 gruszka
  • 1 kiwi
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 100 ml wody
  • natka pietruszki – kilka gałązek w zależności od indywidualnych upodobań
  • do podania: suszone jagody goji, pistacje, płatki migdałowe, listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

 

  1. Gruszkę i kiwi obierz ze skóry i przekrój na połówki.

  2. Z gruszki wykrój gniazda nasienne.

  3. Owoce zmiksuj w blenderze razem z natką pietruszki, sokiem z limonki i wodą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.

  4. Zwróć uwagę, żeby natka pietruszki zmiksowała się na jak najmniejsze drobinki, tylko wtedy koktajl zyska aksamitną konsystencję i orzeźwiający, leciutko-pietruszkowy smak. Pietruszka nie powinna być wyczuwalna pod zębami w trakcie picia i jedzenia koktajlu.

  5. Zmiksowany koktajl wlej do szklanki. Teraz czas na chrupką posypkę.

  6. Płatki migdałowe, jagody goji i pistacje obrane z łupinek posiekaj na drobne kawałki, i posyp koktajl taką mieszanką. Na koniec udekoruj go jeszcze listkami mięty.

Przepis na Studenta

Składniki:
– pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 200 – 300 g)
– pół opakowania szpinaku
– ser feta/sałatkowo-kanapkowy
– czosnek, sól, pieprz

Do tego brązowy ryż, ziemniaki albo razowy makaron.

Tłuczemy pierś z kurczaka i dzielimy ją na dwie części. W tym czasie tak jak w poprzednim przepisie rozmrażamy szpinak, dodajemy sól, pieprz, czosnek. Gdy będzie gotowy, dodajemy ser feta w kawałeczkach i dokładnie mieszamy na patelni.Następnie kładziemy jedną połówkę piersi na patelnię, przekładamy ją farszem szpinakowym (hojnie) i przykrywamy drugą piersią. Smażymy z obu stron, jeśli kawałki mięsa są grube, to też z boku.

 

 

 

 

                                                                                       ŚNIADANIA

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia.Omijająć ten posiłek nie dostarczamy naszemu organizmowi wystarczającej ilości energi przez co np. obniza naszą efektywność w pracy czy w szkole.Również może wpływać na nasze samo poczucie przez co możemy chodzić zmęczeni, rozdrażnieni czy senni.

Co najważniejsze – brak śniadania spowalnia przemianę materii. Poranne głodowanie sprawia, że w godzinach południowych jemy znacznie więcej. Jedząc śniadanie, rzadziej sięgamy po niezdrowe przekąski w ciągu dnia.

Śniadanie powinno być lekkie, a zarazem bogate w składniki odżywcze. Najwięcej powinno w nim być węglowodanów, następnie białek i tłuszczów. Węglowodany dodają energii.

Najlepiej wybrać produkty jak najmniej przetworzone: płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty lub razowy. Pieczywo można lekko posmarować miękką margaryną lub masłem. Jako dodatek do pieczywa świetnie sprawdzi się serek twarogowy, ser żółty, chude wędliny lub jajka. Nie zapomnij także o warzywach i owocach. 

 

Poniżej pokaże kilka pomysłów na pyszne i zdrowe śniadanie:

 

 

 

 

                                                                                                   KOLACJA

Zdecydowanie nie należy z niej rezygnować. Pamiętaj, aby ostatni posiłek zjadać na 2–3 godziny przed snem.

Myślę że każdy z was ma problem co zrobic zdrowego i lekkiego na kolacje. Ważne aby nie obciążała naszego organizmu oraz pamiętać aby ostatni posiłek spożyć 2-3h przed snem.Należy więć przy robieniu kolacji uzywać podobnych produktów co przy śniadaniu ale w mniejszych ilościach

Kilka pomysłów na kolacje:

 

  



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl