Przepis na Pyszne roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricotta
Nadzienie
Kuskus z Cukinia
Przygotowanie: Roladki z kurczaka
Sos ALL'Arrabbita
Kuskus z Cukinia
Zielony koktajl z gruszki i kiwi
To moja propozycja na rozpoczęcie dnia od smakowitego szybkiego śniadania lub zdrowy deser w formie koktajlu – czyli popularnego smoothie ;-)
Dzisiejsza propozycja to super pomysł zarówno na zimę, kiedy warto uzupełniać w diecie cenne składniki odżywcze, jak i na lato, kiedy schłodzony świetnie ugasi pragnienie i doda energii.
Składniki
Sposób przygotowania:
Gruszkę i kiwi obierz ze skóry i przekrój na połówki.
Z gruszki wykrój gniazda nasienne.
Owoce zmiksuj w blenderze razem z natką pietruszki, sokiem z limonki i wodą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.
Zwróć uwagę, żeby natka pietruszki zmiksowała się na jak najmniejsze drobinki, tylko wtedy koktajl zyska aksamitną konsystencję i orzeźwiający, leciutko-pietruszkowy smak. Pietruszka nie powinna być wyczuwalna pod zębami w trakcie picia i jedzenia koktajlu.
Zmiksowany koktajl wlej do szklanki. Teraz czas na chrupką posypkę.
Płatki migdałowe, jagody goji i pistacje obrane z łupinek posiekaj na drobne kawałki, i posyp koktajl taką mieszanką. Na koniec udekoruj go jeszcze listkami mięty.
Przepis na Studenta
Składniki:
– pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 200 – 300 g)
– pół opakowania szpinaku
– ser feta/sałatkowo-kanapkowy
– czosnek, sól, pieprz
Do tego brązowy ryż, ziemniaki albo razowy makaron.
Tłuczemy pierś z kurczaka i dzielimy ją na dwie części. W tym czasie tak jak w poprzednim przepisie rozmrażamy szpinak, dodajemy sól, pieprz, czosnek. Gdy będzie gotowy, dodajemy ser feta w kawałeczkach i dokładnie mieszamy na patelni.Następnie kładziemy jedną połówkę piersi na patelnię, przekładamy ją farszem szpinakowym (hojnie) i przykrywamy drugą piersią. Smażymy z obu stron, jeśli kawałki mięsa są grube, to też z boku.
ŚNIADANIA
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia.Omijająć ten posiłek nie dostarczamy naszemu organizmowi wystarczającej ilości energi przez co np. obniza naszą efektywność w pracy czy w szkole.Również może wpływać na nasze samo poczucie przez co możemy chodzić zmęczeni, rozdrażnieni czy senni.
Co najważniejsze – brak śniadania spowalnia przemianę materii. Poranne głodowanie sprawia, że w godzinach południowych jemy znacznie więcej. Jedząc śniadanie, rzadziej sięgamy po niezdrowe przekąski w ciągu dnia.
Śniadanie powinno być lekkie, a zarazem bogate w składniki odżywcze. Najwięcej powinno w nim być węglowodanów, następnie białek i tłuszczów. Węglowodany dodają energii.
Najlepiej wybrać produkty jak najmniej przetworzone: płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty lub razowy. Pieczywo można lekko posmarować miękką margaryną lub masłem. Jako dodatek do pieczywa świetnie sprawdzi się serek twarogowy, ser żółty, chude wędliny lub jajka. Nie zapomnij także o warzywach i owocach.
Poniżej pokaże kilka pomysłów na pyszne i zdrowe śniadanie:
KOLACJA
Zdecydowanie nie należy z niej rezygnować. Pamiętaj, aby ostatni posiłek zjadać na 2–3 godziny przed snem.
Myślę że każdy z was ma problem co zrobic zdrowego i lekkiego na kolacje. Ważne aby nie obciążała naszego organizmu oraz pamiętać aby ostatni posiłek spożyć 2-3h przed snem.Należy więć przy robieniu kolacji uzywać podobnych produktów co przy śniadaniu ale w mniejszych ilościach
Kilka pomysłów na kolacje: